A Fundman team által kezelt alapok (OTP Új Európa Alap, OTP Fundman Alap, OTP Paletta Alap, OTP Török Alap, OTP Orosz Alap, OTP Afrika Alap) nem rendelkeztek CHF eladási pozíciókkal, ezért a január 15-i robbanásszerű CHF erősödés hatása csak áttételesen érintette azokat. Az Alapok fennállása óta deklarált célunk, hogy az alapok befektetési politikájától különböző devizapozíciókat csak nagyon óvatosan (kis százalékban), a diverzifikáció szempontjait figyelembe véve, erős meggyőződés mellett vállalunk fel. Soha nem nyitunk tőkeáttételes devizapozíciót.

 A CHF erősödés másodlagos hatásai kedvezőek voltak az Alapjainkra. A svájci események miatt gyengülő forint minden felsorolt alapot pozitívan érintett. Ezen felül az Új Európa Alap short pozíciókkal rendelkezett a lengyel bankszektorban és az OTP részvényben, mindkettő árfolyama jelentősen gyengült azok CHF kitettsége miatt. Az OTP Paletta Alap is alulsúlyozta ezeket a részvényeket, ugyanakkor a benchmark kitettség miatt nagyjából 0,5%-os lengyel bank kitettség volt az alapban, az ezen elszenvedett veszteségeket azonban messze ellensúlyozta az említett devizakitettségen elért nyereség.

 Összességében tehát elmondható, hogy a felsorolt alapok nem rendelkeztek CHF pozíciókkal és a CHF erősödés másodlagos hatásai az alapok nettó eszközérték alakulását pozitívan érintették.

 A közeljövőben gondolkodunk a szerintünk mára már fundamentálisan túlértékelté vált CHF gyengülésére számító pozíciók nyitásán, de továbbra is a jól diverzifikált portfoliók részeként, néhány százalékos limiten belül maradva.